Mindenkit üdvözlök az oldalamon!

Betti és a kisfiam

Pálné Tóth Erika vagyok. Már gyerekkoromban bolondultam a kutyákért, és ezt a tulajdonságomat a mai napig sem nőttem ki. Az első kutyám egy hosszúszőrű tacskó-keverék volt, majd őt követte a nagy gyerekkori vágyam, egy skót juhászkutya: Jessie. Jessie 4 éves volt még csak, de rengeteget bajlódtam vele, mert nagyon rossz evő volt. Ezért elhatároztam, hogy társ kell neki, illetve konkurencia az étkezésnél. Egy újságban láttam meg először két rajzos hovawartot és egyből elhatároztam, hogy nekem ilyen kutya kell. Persze ebben az időben (1992) nem sok hovawart volt, és én szinte semmit sem tudtam róluk. Mégis szerencsém volt, mert éppen három alom is volt az országban. Persze e legközelebbi kennelt kerestük fel, ahol éppen 8 hetes kölykök voltak. Szerelem első látásra. Kiválasztottunk egy izgága rajzos szukát Bettit. Mivel nem ismertem a fajtát, és én a lágyszívű, mindent megengedő gazda voltam, így ezt Betti ki is használta és így lett felnőtt korára egy akaratos, de csupa szív kutyánk. Igazság szerint Betti nem volt alkalmas sem kiállításra, sem munkára mert mindent csak akkor csinált meg, amikor neki volt hozzá kedve. (Viszont Jessie étvágytalansága Betti mellett varázsütésre megszűnt, így legalább ez bejött)

Tulln 2004.09.26. Dastin CACIB,BOB, Tekla Fiat győztes

A PUSZTAI-PANDUR kennelt 1993-ban alapítottam meg. Tanulva hibáimból, minden információt begyűjtöttem a fajtáról (ami abban az időben nem volt olyan könnyű,) és így tudatosan kerestem a következő kutyámat, akinél szempont volt, hogy egy számomra gyönyörű kan Hegyi Co-Co kölyke legyen, így lett kennelem következő szuka kutyája Bonni. Bonnit már következetesen neveltem, és kölyök korától kutyaiskolába hordtam, így ott meg is tanulhattam a kutyakiképzés alapjait. Bonni jó tanuló volt IPO 1-es munkavizsgáig jutottunk el, és kiállításokon is nagyon sok rendkívüli eredménye volt. Bonni minden almában kimagasló eredményeket elérő kutyák születtek, első almából megtartottam Quendyt. 2000-ben Németországból vettem az első kan kutyámat Dastint. Vele szintén sok szép sikerem volt, és Interchampion kölykei is bizonyítják milyen jó utódai születtek. 2003-ban Németországban fedeztettem, és ebből az alomból született meg a "legendás" T-alom (ezt már több külföldi ismerősöm is így emlegeti). Abból az alomból kennelem tagja volt Tekla, aki fantasztikus sikereket ért el elbűvölő természetével, és kiváló küllemével. pl. IHF cseh special kiállításon fiatal osztály győztes 13 kutyából, majd megnyerte az Osztrák Bundessiegert fiatal osztályban még hosszasan sorolhatnám special bíróknál elért győztes eredményeit. Utódai is kimagasló eredményeket értek el gondosan kiválasztott német kanoktól. Interchampion gyerekei már nem csak hazánkban hanem külföldi kennelekben is (Szlovén, Finn, Belga, Cseh, Olasz, Svéd, Norvég, Német, Orosz) tenyészkutyaként viszik tovább vérvonalát. Számomra ez igen nagy elismerés, és nagyon büszke vagyok rájuk. Kennelem vonalát alakítja Tekla két lánya, Amidala és Datolya, illetve unokái, Jázmin, Lótusz és már dédunokája is Quick. 2010-ben egy németországi ismert tenyészetből bővült kennelünk egy csodás természetű kannal, Hobóval.

Pusztai-Pandur Iris 2013 Fiatal Vil�ggy?ztes, Best Junior

2013-ban hatalmas sikerek a Világkiállításon, kennelünk kutyái szerepeltek a legjobban a magyar kutyák közül :) Datolya első almából kölyke Iris 2013 FIATAL VILÁGGYŐZTES legszebb fiatal lett! Jázmin kutyánk és Ikon 2. hely. ! Másik nagy büszkeségünk, hogy nem csak szépek, hanem okosak is, mert IPO 1-es munkavizsgát tett Datolya, IPO3-as Füge, Démon, Hobo és Isler. Magyarországon először hovawart FH 1, FH 2, IPO-FH nyomkövető vizsgával rendelkezik Datolya.

2014-ben és 2015-ben Datolya Országos Nyomkövető bajnok lett! 2 alkalommal képviselték Magyarországot az összfajtás FCI IPO-FH nyomkövető világbajnokságon a világ legjobb nyomkövető kutyái közt. Datolya mind a két alkalommal a eredményesen szerepelt egyedüliként a magyar csapatból. 2016 IHF Nyomkövető VILÁGBAJNOK címet értünk el Olaszországban. 2017-ben a 2. helyen végeztünk az IHF Nyomkövető világbajnokságon. :) Lótusz szintén követte anyját és 2019-ban országos nyomkövető bajnok címet nyert!

A kennelem eredményei alapján Aranykoszorús Mestertenyészet címet ért el. Alapító tag voltam a Magyarországi Hovawart Ebtenyésztők Országos Egyesületének, és azóta is vezetőségi tag vagyok.

Datolya

Tenyésztésnél rendkívül fontosnak tartom, hogy kutyáim ne csak szépek, hanem egészségesek, kiváló természetűek és munkára alkalmasak legyenek. Minden kutyám rendelkezik egészségügyi szűrésekkel, Tenyészvizsgával és BH munkavizsgával is Hobo IPO3-as, Datolya és Lótusz Obedience 2 és többszörös nyomkövető bajnokok. Nálunk ritka az alomismétlés, a fedező kanok alapos mérlegelés után kerülnek kiválasztásra, főleg eredményes német vonalakat preferálva. Fontos szempont számomra, hogy a kanok is legyenek jó munkaképességűek, illetve jó ösztönökkel rendelkezzenek, és ne csak a kan, hanem annak felmenői is. Büszkén mondhatom, hogy több tőlem származó kutyával eredményesen, és könnyen veszik az akadályokat a különböző vizsgákon. Füge „Démon” még reklámfilmekben meg Az ajtó c. film-ben is szerepelt. Több tőlem származó kutya fedező kan, akikhez külföldi tenyésztők is járnak fedeztetni.

A kölyök nevelésnél a kicsik családi környezetben születnek, és igyekszem mindenre felkészíteni őket mire gazdához kerülnek. Folyamatosan velük vagyok, figyelem őket, teszteljük és sokat foglalkozom velük. 7 hetes kortól sétálni megyünk. A kiskutyák gazdáival igyekszem a kapcsolatot tartani, nevelésben és egyéb kérdésekben segítek, alomtalálkozókat szervezünk, amit a kölykök, gazdik és természetesen én is nagyon élvezek. Kutyáim szabadon, családtagként élnek velünk és okoznak sok örömöt a mindennapokban.

2006-ban megjelent kennelemről egy újságcikk is, itt olvasható :-)

Kis reggeli séta